Ikan Jelawat Masak Asam
Bahan-bahan (hidangan 2-3 orang)
- seekor ikan jelawat besaiz sederhana, potong ikut kesesuaian
- sebatang serai, dicencang
- 1 cm kunyit, ditumbut
- sesudu makan asam jawa
- seulas bawang merah, dihiris
- sesudu makan minyak untuk mengoreng
- air secukupnya
- garam dan perasa
1) panaskan minyak dan tumis bawang serta kunyit dan serai sampai wangi
2) masukkan air dan asam jawa. tambah garam dan perasa secukupnya
3)masukkan ikan dan biarkan mendidih sehingga ikan telah masak sepenuh nya. Hidangkan semasa masih panas
Walaupun melibatkan proses menumis, tetapi tidak lah menggambil masa yang lama. Oleh itu, sekiranya agak keberatan untuk menyediakan hidangan lauk pauk, maka cara seperti di atas cepat dan hasilnya dapat dinikmati dengan segera yang mungkin.
0 comments